Jak powstawał słynny potwór Frankensteina?
Na przełomie XVIII i XIX wieku dokonał się wielki postęp w zakresie zrozumienia elektryczności i fizjologii. Wyobraźnię ludzi rozpalały sensacyjne demonstracje naukowe, w tym otwarte dla publiczności sekcje zwłok, a łamy gazet były pełne doniesień o porywaczach ciał zwanych wskrzesicielami. W tej atmosferze podziwu dla osiągnięć nauki i strachu przed jej zbyt szybkim rozwojem narodził się pomysł na jedną z najsłynniejszych postaci z fantastyki naukowej – Victora Frankensteina.
Przepis na potwora to pasjonujące sprawozdanie z badań dziewiętnastowiecznych naukowców, stanowiących inspirację dla Mary Shelley. Kathryn Harkup skrupulatnie przygląda się ówczesnym teoriom naukowym, rozwojowi chemii, fizjologii, elektryczności. Zagląda w mroczne zaułki medycyny, tworzy niesamowitą miksturę nauki i historii oraz pokazuje, że nowoczesne dokonania (defibrylatory, transfuzja krwi, transplantacja organów) są w dużej mierze następstwem tych właśnie makabrycznych eksperymentów.
Przepis na potwora przemieni zwykły wieczór z książką w przerażające spotkanie z najmroczniejszym okresem w dziejach nauki. A czy potworem jest monstrum złożone z części ciał innych ludzi czy bezwzględni, wiktoriańscy naukowcy? O tym niech zdecyduje sam czytelnik.
Poczta Polska
15,99 zł
Paczkomat
11,99 zł
Kurier
15,99 zł
Dostawa na terenie UE
100,00 zł
Dostawa poza teren UE
140,00 zł
Poczta Polska (za pobraniem)
18,99 zł
Kurier InPost
19,99 zł
Poczta Polska - Odbiór w Punkcie
15,99 zł
O PRODUKCIE
+
:
:
WYMIARY
+
:
:
SZCZEGÓŁY PUBLIKACJI
+
:
:
49,90 zł
34,43 zł
49,90 zł
29,94 zł
49,90 zł
22,45 zł
49,90 zł
27,45 zł
49,90 zł
29,94 zł
49,90 zł
22,45 zł
49,90 zł
27,45 zł